topleft
topright

Aankomende activiteiten

Lid worden van HVV

Actie kerkuittredingVoelt u zich nog thuis in de kerk?

Zoeken...

HVV Regio Antwerpen-Noord
Inspiratie


Leven met inspiratie, werken met inspiratie. 
Openstaan voor de dingen van buiten uit, dingen eruit pikken, verbanden leggen,
er zelf mee aan de slag gaan, aanpakken.
Inspiratie motiveert. Inspiratie geeft zin.

 

Hebben jullie op ATV het filmpje gezien met Anne Provoost in het kader van de actie om juni tot blote benen maand uit te roepen?  Het is een aanrader en terug te vinden op het internet. Wat me in haar bijdrage zo aansprak was de kracht van haar openingszin: ‘Ik heb voor mezelf voorgenomen dat hoe ouder ik word hoe zotter ik ga worden en hoe meer ik gebruik ga maken van de verworvenheden en van de  vrijheden die de feministen van de generaties voor ons voor ons veroverd hebben. Ik geef die niet meer af, …’.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

(Bron ATV van bovenstaand filmpje, ook terug te vinden op de url: http://www.atv.be/item/juni-blote-benen-maand)

 

Het deed me denken aan het gedicht ‘Vrijheid’, dat ik jullie hier meegeef:

VRIJHEID

was vrijheid een woord als
appelmoes, kanarie of meander,
gebak, slaolie, salamander

had het tanden zoals
een dreumes, leeuw of hekwerk
of een bast bij een berk,
kastanje of een eik

kon vrijheid praten zoals
robots, mensen, televisiehelden
of erger nog, kon het schelden
als pubers of bejaarden

dan was vrijheid een ding
dat kon je dan kopen, maken
of er een reisje naar boeken

maar vrijheid is niet van letters
of van hout,
het schreeuwt niet,
blaat niet
bijt niet

Vrijheid is een daad.

(P. van Dijk)

 

Deze combinatie heeft me geïnspireerd. Misschien niet direct om deze maand in rokjes rond te lopen (voor mij te koud!), maar wel om stil te staan bij mezelf: hoe zit dat bij mij? Gebruik ik mijn vrijheid? Vind ik de vrijheid vanzelfsprekend, zonder ze te waarderen? Neem ik verantwoordelijkheid voor vrijheid? Beschouw ik de vrijheden die in ‘rechten’ gegoten zijn, nog als vrijheden? En hoe ga ik om met de vrijheid van anderen? En voor jou, hoe is dat voor jou? Hoe geef jij je vrijheid vorm? Welke daad stellen jullie die de waarde vrijheid waar we als vrijzinnigen zo voor pleiten concreet te maken? Of wat zou je kunnen doen om dit te doen? En ik zeg het tegen mezelf: gebruik je vrijheid, geniet ervan, verdedig ze!

 

Ellen verguts, moreel consulente ZNA Elisabeth & Jan Palfijn

 

Meer informatie over levensbeschouwelijke zorg binnen ZNA: www.zna.be

 
HAPJE TAPJE IN ’ T STADJE

Zaterdag 9 juni 2012 – afspraak Grote Markt 13 VVV : iedereen was keurig op tijd aanwezig voor de zoektocht naar verborgen plekjes van Antwerpen.

Eerst en vooral wil ik mij verontschuldigen bij de deelnemers want door een wijziging in de programmatie van VVV is ons hapje wat klein uitgevallen maar de tapjes waren dan wel in orde – tenminste dat hoop ik voor de deelnemers!

Misschien dat we volgend jaar dan eens de “Smikkel Smakkel” moeten doen, dan kunnen we proeven van smaak en traditie, want elke stad heeft zijn eigen natjes en droogjes zoals je ze nergens anders vindt. Op die tocht kunnen we dan wel genieten van het oude Antwerpen en onderweg snoepen of proeven op een achttal plaatsen en het verhaal van het ontstaan en het succes van deze traditionele lekkernijen combinatie.

Maar terug naar wat geweest is! Van het VVV kantoor deden we 10 stappen en kwamen we terecht in “Den Bengel” – een bolleke gaat er altijd wel in en als je iets anders wou was dit geen probleem. Daar kwam ook onze laatste deelnemer ons vervoegen. Dan nog een minuutje wandelen en we kwamen terecht in een oase van rust, weg van de Oranje Drukte! Sociale woningen met specifieke kenmerken: de gids wist ons haarfijn te vertellen hoe dit tot stand kwam en de betekenis van de bouwstijl. Dan even naar het Vleeshuis en ook even binnen kijken. Natuurlijk mocht: “De Poesje” niet ontbreken en daar nam onze gids (die al van 9 uur ’s morgens op pad was) een rustpauze en liet de verklaring over aan een collega die met een andere groep juist op hetzelfde punt was aangekomen.

Bleek nadien dat die groep een “droge uitstap” hadden voorzien daar waar de onze met wat meer vocht is doorgegaan.

De overgebleven oude stadsmuur, een plaats waar oude en nieuwe architectuur samen te bewonderen waren en dan maar naar onze volgende stopplaats “ Den Haan”. Ook hier konden de deelnemers hun drankkeuze zelf bepalen: een boerke, een elixierke, een duveltje, ….Als het maar smaakt.

Tijd om verder te wandelen via de Veemarkt, de allomgekende basket plaats in Antwerpen van Zaziko (Zakstraat, Zirkstraat en Koolkaai). Verder even kijken naar de oude foto’s van hoe de straten er vroegen uitzagen – met veel water en bijna allemaal eindigend op “vliet”. Een stop aan de uitgang van de “Ruien” en het gemoderniseerde gebouw, het oude politiegebouw, enz. Uiteindelijk kwamen we terecht in “De Snor” waar het Seefbier kon geproefd worden en waar eindelijk wat kleine hapjes te voorschijn kwamen.

Na nog wat nuttige en goede  informatie van onze gids Rita belanden we midden in de Oranje Gekte (voetbal) in café Beveren. Op het terras werd er dan nog een jeneverke gedronken of een andere koele drank, want het koffiemachine was stuk! Dat was onze laatste stop. Er is gezellig gepraat en gelachen, en hopelijk vonden de deelnemers het toch nog in orde. Na afscheid genomen te hebben van sommige deelnemers trok het merendeel naar de Hoogstraat om daar nog iets te eten en te drinken (natuurlijk) en nog wat gezellig na te praten.

Ik vond het leuk en hopelijk ook alle andere deelnemers.

Misschien volgend jaar een andere wandeling, en misschien met wat meer deelnemers.

Vic Van Meel

 
Toneelvoorstelling: GEBROKEN GLIMLACH

Op woensdag 16 mei 2012 organiseerde HVV regio Antwerpen-Noord een toneelvoorstelling in de Ekerse Theaterzaal voor een doelpubliek van leerlingen van het 1ste, 2de en 3de jaar secundair onderwijs, alsook het 6de leerjaar lager onderwijs en alle andere personen die dit toneelstuk graag wilde bijwonen. 

“Gebroken Glimlach” is een theatervoorstelling van ETA en werd geschreven door Guy Didelez en Dirk Dobbeleers. Zij werkten hiervoor samen met de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen (VAGA).

Het verhaal gaat over Kaat die geboren is met een lipspleetje, maar ze wil niet dat iemand er iets van merkt. Daarom kiest ze voor een laatste operatie. Een neuscorrectie. Kobe doet het jaar over, maar zijn prestaties zijn nog niet schitterend. Kobe wordt gepest omwille van zijn slechte resultaten en omwille van zijn ‘zotte’ broer. Hij vindt een uitlaatklep in zijn muziek. Iets wat zijn broer jammer genoeg niet gelukt is. Kaat en Kobe leren elkaar kennen. Twee werelden van verschil.


Trailer van het toneelstuk :

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

(Bron Etaproducties)


Extra informatie over deze productie van Etaproducties:
http://www.etaproducties.be/?page_id=579

www.vaga.be

 
Feest Vrijzinnige Jeugd - 11,12 en 13 mei 2012

’t Is weeral voorbij: ons zoveelste FVJ weekend en feest!
Het was een zeer goede en vooral hongerige groep feestelingen dit jaar: alles was op en we zijn nog bij moeten gaan halen voor de barbecue! Ze hebben genoten van de verschillende spelen die de juffen hadden georganiseerd, ze waren eerst wat terughoudend bij het begin van het Geelland-Blauwland spel dat door de 4 monitors weer eens in goede banen werd geleid, de hotdogs gingen er vlotjes binnen en de BBQ was een succes.

Ze maakten een mooie vredesboom waar ze hun eigen onderwerp mochten in ophangen. Hun zelfgemaakte T shirts waren een uiting van hun gevoelens. Sommige meisjes werden een beetje verliefd op de DJ die er ook dit jaar weer een knalfuif van maakte.

Terug bij hun ouders konden ze vertellen over hun weekend en zelf gaven ze een staaltje weg van wat de jongeren het meest zelf willen in deze wereld. Vooral vrede, geen oorlog, geen honger, respect, enz. ... De geschenken vielen zeker ook in de smaak!

Dat dit jaar ook weer eens een fantastisch feest is geweest bewezen de woorden van dank die wij mochten ontvangen van de kinderen zelf en hun ouders die de medewerkers kwamen bedanken na het feest. Dat doet altijd plezier. Want zonder de uitzonderlijke hulp van de knappe groep medewerkers kunnen wij dit niet! Bedankt dan ook aan iedereen die zowel tijdens het weekend als tijdens de receptie en feestmaal heeft meegeholpen. Moe maar tevreden heeft de groep na een beetje opruimen nog wat gezellig nagekaart.

En nu? Nu beginnen we weeral met de voorbereiding van het feest voor volgend jaar!

Vic Van MeelDeze volledige fotoreportage kan gedownload worden op

 
<< Start < Vorige 11 12 13 14 Volgende > Einde >>

Pagina 14 van 14
Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates