topleft
topright

Aankomende activiteiten

Lid worden van HVV

Actie kerkuittredingVoelt u zich nog thuis in de kerk?

Zoeken...

HVV Regio Antwerpen-Noord
Uitstap herdenking WO 1

Zondag 15 juni 2014 om 7.55 u iedereen op tijd aan de eerste opstapplaats in Ekeren en bus was ook al daar, dus instappen en verder naar opstapplaats nummer 2 in Schoten!

8.20 u iedereen aanwezig in Schoten dus instappen en vertrek richting Diksmuide.

Fons loodste ons feilloos naar de bestemming en we hadden enkel een tiental minuten vertraging om een bezoek aan de Dodengang te beginnen. Voor sommigen was het wel even schrikken toen Vic zijn botten aantrok en iedereen dacht dat het een modderpartij ging worden. De gidsen stonden ons al op te wachten – dus snel administratie regelen en dan opsplitsen in twee groepen en de tocht kon beginnen. Kundige uitleg door de gidsen en we konden ondervinden dat de Dodengang fel verbeterd was en ook een deel groter. Het was een interessante uiteenzetting met soms wat gruwelijke woorden, maar dat moet het in 1914-18 ook zeker zijn geweest.

Terug de bus op om richting Lyssenthoek Military Cementary in Poperinge te bezoeken.

Met wat vertraging door traag verkeer van enkele caravans kwamen we aan en de gidsen waren hier ook aanwezig. Dus zelfde scenario als bij de Dodengang: administratie regelen, in groepen verdelen en dan volg de gids! Indrukwekkend – mooi als je dat mag zeggen van een begraafplaats – wat kleurrijke details – maar eigenlijk kun je hier gemakkelijk enkele uren doorbrengen. Maar spijtig genoeg was het al wat laat en de magen begonnen te knorren. Dus snel naar Ieper waar we in restaurant Vivaldi de innerlijke mens konden versterken en de dorstigen laven.

Dan naar Flanders Fields Museum – zelfde ritueel: administratie regelen – poppy bandjes verzamelen en verdelen en ieder kon dan op eigen ritme en eigen keuze de rondleiding beginnen. Het is de moeite! Prachtig gedaan: de focus ligt op de menselijke ervaring en schenkt grote aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen van de oorlogsgeschiedenis. Honderden authentieke objecten en beelden worden in een vernieuwde ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd. Als je het nog niet kon bezoeken, zeker op uw agenda inschrijven het is een aanrader!

Dan was er nog wat tijd om rustig te kuieren over de braderij van Ieper, een ijsje te eten, een terrasje te doen, en dan naar de Menenpoort om de Last Post te aanhoren. En we werden hier verwend want een Engels meisjeskoor bracht mooie liederen te horen en daar mag dan “ Oh Danny Boy “ niet bij ontbreken. En als slot de Last Post en het Belgisch Volkslied!

Tijd om naar de bus te wandelen, instappen en op weg naar huis terug. Spijtig dat de DVD speler het in de bus liet afweten want we hadden nog een mooie DVD kunnen bekijken over 14-18!

Iedereen had ook bij het begin van de uitstap een brochure gekregen waarin de voornaamste onderwerpen van de uitstap werden vermeld met wat details.

Een mooie gevulde dag en hopelijk was iedereen tevreden!

vvm

 
FVJ Maria Ter Heide

Omdat de leerlingen zedenleer van de school in Maria Ter Heide niet konden deelnemen aan ons weekend FVJ van 16 -17 en 18 mei 2014, dit omdat dan ook de dagen van schoolfeest waren, hebben wij op zaterdag 31 mei 2014 een speciaal FVJ gehouden voor deze feestelingen.

Om 9.30 u werd alles klaargezet voor de receptie in de namiddag en rond 12 uur vertrokken de feestelingen en twee begeleiders naar het hoogteparcours in het Peerdsbos. Daar werd dan tussen 12 en 16 uur het parcours afgelegd en andere leuke dingen gedaan met tussendoor een lekker hapje en drankje.

Rond 17.15 u kwamen ze dan terug aan in de school waar ze snel van kleding veranderden voor hun optreden. Ondertussen werd alles in gereedheid gebracht voor de receptie van de ouders en grootouders: bubbels, witte en rode wijn, snacks enz. Tegen 17.30 kwamen de eerste ouders en grootouders op de speelplaats aan. En wie kwam als één van de eerste aan: een oude vertrouwde Jet Vermeylen-Nuyts voorzitter van VAGA vzw, een vereniging die we al jaren steunen. Ze kwam voor haar kleindochter Ella Vermeylen. We wisten wel dat deze meedeed aan het feest en hadden dan ook een speciaal boek voor die feesteling voorzien, daar het normale boek “ Gebroken Glimlach “ haar wel bekend was.

Gezellig drinken, eten en praten op de speelplaats voor ouders en grootouders en dan was het tijd voor het optreden van de feestelingen.

Een mooie show, leuke woorden, wat was zedenleer voor de feestelingen geweest en wat was hun zienswijze, een dansje, een aangrijpend lied en een mooi slotakkoord onder de vorm van een gedicht van de feestelingen zelf. Dan tijd om de geschenken te overhandigen die in dank werden aanvaard.

Een geslaagde dag, alweer, en ook mooi zonnig weer!

Dit jaar hebben we het getroffen met onze feesten!

En de feestelingen, ouders en grootouders keerden dan later op de avond nog tevreden naar huis.

vvm

 
Foto's + verslag weekend Feest Vrijzinnige Jeugd 2014

Op 16-17-18 mei vond het Feest Vrijzinnige Jeugd plaats.

Because I’m Happy … ! Ja, dat mag wel eens zijn: een zomers weekend – veel feestelingen – veel volk voor de receptie – veel volk voor het feestmaal – en vooral VEEL MEDEWERKERS!

Het begon nochtans niet zo goed want door de ellenlange files in en rond Antwerpen was het al een hele karwei om op tijd aan ons vertrekpunt te geraken. Met de nodige vertraging vertrokken dan de twee bussen richting Kasterlee.

Aangekomen in de Hoge Rielen was het eerst tijd om een kamer te kiezen (voor sommige feestelingen een moeilijke keuze !) dan naar beneden om daar de nodige richtlijnen en reglementen te aanhoren, dan een drankje en een stukje cake en dan tijd voor de avondwandeling. Dit jaar in donker maar zomerse temperaturen. Tijd om te slapen!

Ontbijt – jongens wat konden die feestelingen eten – dan wachten tot de begeleiders van CIS er waren om het spel RAFA RAFA te doen. Dan tijd voor de hotdog of broodje gezond en drank. Dan tijd om zelf hun T-shirt, masker, tekening, stenen kleuren enz. te doen.

Tijd voor de gigantische BBQ met alles erop en eraan en voor ieder wat! En buiten eten is altijd gezelliger. Er was geen stukje BBQ over: dus goed gegeten en klaar voor de fuif. De DJ kende al het soort muziek dat de feestelingen graag horen en dat er plezier en gedanst is kun je zelf bekijken op bovenstaande fotoreeks op deze website.

Zondagmorgen tijd om te bezinnen en het optreden voor de namiddag voor te bereiden. Middagmaal en lekker portie frietjes met mayo of ketchup. Dan inpakken, opruimen en terug in de bussen richting Brasschaat.

In Brasschaat stonden de ouders en familie hun feesteling op te wachten bij een fris glaasje bubbels of fruitsap met daarbij een hapje.

Daar waren ze : uitladen – vertellen hoe het was geweest aan de ouders – snel iets drinken en dan verzamelen voor het optreden. Optreden in openlucht want de zon was nog steeds van de partij. Een knap nummertje dat de juffen hadden laten instuderen met een knallend einde. Tijd om de geschenken te ontvangen – nog een drankje en dan was het tijd voor het feestmaal. Daar was ook genoeg eten – koud en warm – en desserten.

Nadat de laatste personen huiswaarts keerden konden de medewerkers beginnen met opruimen van de lokalen. Maar onze ploeg is zo op elkaar ingesteld dat ook dat vlot verloopt. Maar ik was toch blij dat ik om 22.15 u naar huis kon gaan, want mijn pijp, en denkelijk ook die van andere medewerkers was uit.

Maar ons FVJ 2014 was een succes want ouders en feestelingen lieten ons dit spontaan weten. Daar doen we het voor.

Ik wil langs deze weg nog wel een speciaal woord van dank zeggen aan al die vrijwillige medewerkers en juffen NCZ die hebben geholpen om de feestelingen en ouders een mooi feest te geven.

Tot nog eens!

vvm

 
Gespreksavond met Patrick Loobuyck

"De seculiere samenleving. Over religie, atheïsme en democratie."

 

Op donderdag 24 april 2014 was er de gespreksavond in het Kasteel van Schoten met prof. Patrick Loobuyck. Ondanks het mooie zomerweer waren er toch nog heel wat aanwezigen om deze avond ingericht door HVV Schoten, HVV Regio Antwerpen Noord en HVV Provinciaal Samenwerkingsverband Antwerpen te volgen.

De inleiding door de voorzitter van HVV Provinciale Geleding Antwerpen Jean-Pierre De Greve begon al goed en de voordracht of gespreksavond met Patrick Loobuyck was zeker de moeite.

Met de Seculiere Samenleving beschreef Patrick Loobuyck de historische en filosofische achtergrond ervan en wat dit in de huidige tijd betekent. Samen met godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting vormen de neutraliteit van de overheid en de scheiding van kerk en staat het wezen van de seculiere, democratische rechtstaat.

Stof genoeg om op een open en uitdagende manier een gesprek en discussie te voeren met zowel gelovigen als atheïsten en na te denken over de plaats van levensbeschouwing in onze multiculturele en mentaal ontzuilde samenleving.

Tijdens zijn gesprek hield hij ook een pleidooi voor de invoering van LEF (Levensbeschouwing, Ethiek en Filosofie voor iedereen) een onafhankelijk, verplicht en algemeen vormend vak in alle jaren en netten van het onderwijs.

Dit alles was meer dan voldoende om vragen te stellen en discussies op een beschaafde manier verder te zetten. Ja zelfs tot in het café van het Kasteel van Schoten.

Een boeiende en leerrijke avond met voldoende zaken om verder over na te denken.

vvm

 
Lentefeest 2014 - verslag en de foto's

Op zaterdag 22 maart 2014 vond ons lentefeest plaats in het Atheneum van Brasschaat.

Veel volk – veel lachende gezichten – lekker eten en drinken: het was TOP!

Ons Lentefeest kon dit jaar rekenen op redelijk goede temperatuur en een beetje zon. En dat was nodig want voor de receptie was er een overvloed aan volk en door ons podium voor het optreden van de feestelingen was de polyvalente zaal wat kleiner geworden. Maar geen nood iedereen was tevreden.

Wat was er allemaal te doen?

  • Feestelingen konden samen met ouders hun kronen maken
  • Optreden van de feestelingen was dank zij de juffen: FORMIDABLE
  • Korte toespraak
  • Onze vrijwilligers wrongen zich tussen de mensenmassa om iedereen te voorzien van bubbeltjes of frisdrank
  • Uitreiking van de geschenken en een roos voor de mama met daarbij nog een individueel diploma was top
  • Het optreden van Clown Dinky met zijn Wiggelwaggelshow was ook dit jaar een voltreffer
  • De aanwezige feestelingen en andere kinderen konden zich deskundig laten schminken door Joke en Melanie
  • Het feestmaal was daarna ook een succes want zowel koud als warm buffet, maar vooral de desserten vielen duidelijk in de smaak.

Kortom dank zij de talrijke vrijwillige medewerkers en de juffen NCZ zijn we er ook dit jaar in geslaagd om er een mooi Lentefeest van te maken.

De talrijke dankbetuigingen van ouders en grootouders bij het verlaten van de feestzaal aan ons adres is steeds een welverdiende opsteker voor al onze medewerkers. Zelfs enkele dagen nadien ontving ik nog via email verschillende berichten van ouders om ons geluk te wensen met een prachtig Lentefeest met de focus op de feestelingen en een gezellige dag voor de ouders.

Dat doet ons plezier en zet er ons toe aan om ook van ons Feest Vrijzinnige Jeugd in mei er het beste van te maken.

Ik wil langs deze weg alle medewerkers, leveranciers, de schooldirectie van KA Brasschaat, de juffen Zedenleer, Danny met zijn optreden, kortom allen die dit jaar meegeholpen hebben te bedanken want zoals vele verenigingen hangt het succes van een activiteit voor een groot deel van hen af. Bedankt !

vvm

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 9 van 14
Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates