topleft
topright

Aankomende activiteiten

Lid worden van HVV

Actie kerkuittredingVoelt u zich nog thuis in de kerk?

Zoeken...

HVV Regio Antwerpen-Noord
TONEEL TEN VOORDELE VAN VAGA VZW

Op vrijdag 19 februari 2016 trokken we naar het EWT theater in Deurne om samen met vele anderen (de zaal was uitverkocht en sommige personen moesten zelfs op de trappen een plaatsje vinden) te genieten van wat omschreven was als een hilarische komedie “Van kwaad naar erger”!

Het was voor VAGA vzw een bijzondere avond want na de voorstelling werd een mooi bedrag door de mensen van EWT overgedragen aan Jet, en wij zijn blij dat we daar ook onze eurokes hebben toe bijgedragen, want VAGA vzw is en blijft één van onze favoriete organisaties die we graag steunen.

Dank zij de verkoop van gadgets tijdens al hun optredens en met de inkomsten van deze avond is het voor VAGA vzw eens te meer een bewijs dat er steeds mensen en organisaties zijn die hun willen steunen en dat is maar goed ook!

Het toneelstuk zelf zal je misschien zeggen? Wel het was een avond waar je eens aan niets moest denken, alleen genieten en de komische woordspelingen, gebaren en soms de acrobatische toeren van het EWT gezelschap op je moest laten afkomen en genieten.

Hilarisch – komisch – subliem – prachtig = dit zijn allemaal woorden die na de vertoning werden uitgesproken door de aanwezigen.
Wat Daisy Thys, Chris Matieu, AnnikPauwels, Jeroen Maes en Frank de Kaey op het toneel brachten was perfect en de lachsalvo’s en het applaus op het einde van de vertoning waren daar zeker de beste getuigen van.

Van driehoeks-vierhoeken verhouding zijn er al veel stukken gemaakt maar de ontknoping van dit stuk was dan voor vele wel een verrassing.
Als je er niet kon bij zijn probeert dan toch maar eens of er nog plaats is tijdens de laatste voorstellingen van het EWT theater: u zult het zich niet beklagen als u een liefhebber bent van een zorgeloze en plezante avond.

Trouwens moest u noch ergens enkele euro’s te veel hebben die door de lage rente niet genoeg opbrengen dan kan je die nog altijd aan VAGA vzw overmaken want uw gift zal in dank aanvaard worden!

vvm

 
Algemene vergadering en nieuwjaarsreceptie

Er was genoeg volk op onze algemene ledenvergadering en nieuwjaarsreceptie (23 januari 2016), maar we hadden er toch wel wat meer verwacht. Maar goed zij die er waren hebben weer eens van een gezellige avond kunnen genieten.

Daar er geen nieuw kandidaturen werden ingediend blijven de besturen van onze afdelingen dezelfde zoals voorgedragen.

Ronny Kruyniers opende de vergadering met een algemeen overzicht en het feit dat we van sommige leden van onze afdelingen spijtig genoeg moesten afscheid nemen.

François Geerts gaf een samenvatting van de financiële toestand en ledenaantal, waarna Vic Van Meel naast een overzicht van onze activiteiten in 2015 tevens wat beschouwingen gaf over het jaar 2015 met enkel punten over milieu, banken, aanslagen en de vluchtelingen problematiek. Hij gaf ook de standpunten van vrijzinnigen weer en benadrukte dat we ons niet moeten laten doen. Tot slot gaf hij de raad om in 2016 verder te doen zoals de aanwezigen bezig waren in 2015 en vooral te doen wat nodig is in deze wereld: verdraagzaamheid en respect.

Daarna kon het feest beginnen en alle gerechten en vooral de nagerechten werden met smaak verwerkt.

Dus als je er niet bij kon zijn dit jaar, zeker volgend jaar komen!

 
Originele kersthappening op zaterdag 19/12/15

Je moet er maar opkomen en dan ook nog mensen vinden die het willen doen!

Daar we niet op de officiële kerstmarkt in Ekeren konden zijn, groeide het idee van een eigen kersthappening na onze huldiging van de Wapenstilstand.

Wat eerst zomaar een idee was werd dit echter op de volgende vergadering werkelijkheid. En zie op zaterdag 19 december 2015 hadden Simonne en Ronny met hulp van nog enkele andere leden, in de garage een heuse kersthappening opgesteld.

En er is veel volk op afgekomen en wat er aangeboden werd als drank, snacks, soep en eten werd door de mensen op prijs gesteld.

Een onvoorziene activiteit met veel volk, dus meer dan waarschijnlijk voor herhaling vatbaar.

In ieder geval proficiat aan de mensen die dit tot stand hebben gebracht!

 
Fakkeltocht

EERSTE FAKKELTOCHT OP 'DE WARMSTE WEEK' VOOR MUSIC FOR LIVE TEN VOORDELE VAN BETONNE JEUGD

Ondanks de file en het regenachtige weer was deze eerste fakkeltocht ingericht door HVV en Huisvande Mens/IMD Antwerpen een succes.

En HVV Regio Antwerpen Noord was erbij op woensdag 16 december 2015!

Ongeveer een honderdtal aanwezigen wandelde onder begeleiding van de politie een vooraf gekend parcours af muzikaal begeleid door den Ambrasband.

Na ongeveer 3 km bereikten we het KA Antwerpen waar de Afterparty in de Athenazaal van het Koninklijk Atheneum Antwerpen plaats vond.

Soep, drank, hotdogs, snacks er was genoeg om de vermoeidheid weg te eten of te drinken.

Spijtig dat vele deelnemers al vertrokken waren want het optreden van Betonne Jeugd, Tegen BeterWeten In, Second Son Sam en het muzikale en ander artistiek talent was de moeite!

HVV Regio Antwerpen Noord schonk dan ook nog eens 100 Euro als bijdrage om Richard van Betonne Jeugd aan zijn bus rijbewijs te helpen!

Proficiat aan de inrichters van deze eerste Fakkeltocht, Eva van Tulden en Nils en hopelijk is er volgend jaar nog meer volk aanwezig op de tweede uitgave van de Fakkeltocht.

 
Een beetje geschiedenis

In deze bedrukte en onzekere tijden is het misschien eens goed om in onze Belgische geschiedenis te duiken.

U kent natuurlijk allemaal de grote veldslagen die op ons grondgebied werden uitgevochten. Maar wist u ook dat er 15 Belgische veldslagen zijn geweest die Europa hebben veranderd?

De Guldensporenslag, Waterloo, de IJzer, het Ardennenoffensief dat zijn de klassiekers uit onze oorlogsgeschiedenis. Maar het grondgebied dat vandaag België vormt, was van de 11e tot de 20e eeuw het strijdtoneel van zowat driehonderd veldslagen en belegeringen.

Waarom kozen de Europese mogendheden zo vaan onze gewesten uit als decor voor hun twisten? En welke veldslagen hertekenden de machtsverhoudingen in Europa? Waarom heeft ons land de bijnaam “Slagveld van Europa”? Het begint al met de slag om Leuven in 891 toen de Karolingische koning Arnulf van Karinthië de Vikingen verpletterde aan de Dijle. Vanaf die dag tot WO 2 vonden er in onze contreien ongeveer 300 grote veldslagen plaats.

Volgende veldslagen hebben het aangezicht van Europa veranderd:

1 De slag bij Leuven 891: de Vikingen verdwenen

2 Damme 1213: De Fransen in de pan gehakt; voor de poorten van Brugge vindt een gedenkwaardig treffen plaats tussen meer dan 2000 Franse en Engelse schepen. De Engelsen worden verlost van een dreigende Franse ontscheping.

3 De Slag der Gulden Sporen 1302: een ramp voor de Franse cavalerie. De allereerste overwinning van een infanterie op een cavalerie krijgt weerklank in heel Europa. De slag bij Kortrijk maakt een einde aan de Franse heerschappij in Vlaanderen, maar niet voor lang.

4 De slag van Gavere 1453: een zware Gentse nederlaag. Het Bourgondische leger van Filips de Goede verslaat de Gentenaars die zware vredesvoorwaarden krijgen opgelegd.

5 het Beleg van Oostende 1604: de val van het protestantse Troje. De Spanjaarden leveren een homerische strijd van vier jaar om het protestantse Oostende te doen vallen. De overgave bezegelt voorgoed de breuk tussen de katholieke Nederlanden en de calvinistische Verenigde Provinciën.

6 Steenkerke 1692: slachtpartij zonder overwinnaar. Hoewel de Fransen in Henegouwen verrast worden door de Engels-Hollandse alliantie, houden ze stand. Maar vier jaar na de bloedige slag ziet Lodewijk XIV af van al zijn hard bevochten veroveringen.

7 De Slag bij Ramillies 1706: Franse catastrofe. Door de nederlaag van het Frans-Beierse leger moet maarschalk Villeroy de Spaanse Nederlanden evacueren. De Engels-Hollandse coalitie maakt opmars.

8 De Slag bij Oudenaarde 1708: klinkende geallieerde zege. De hertogen van Vendome en Bourgondië worden verslagen door prins Eugeen van het Heilig Roomse Rijk en de hertog van Marlborough van de Engels-Hollandse coalitie.

9 De Slag bij Malplaquet 1709: Europees onderonsje. De zegevierende geallieerden komen verzwakt uit de verschrikkelijke slachtpartij bij Malplaquet en moeten afzien van hun plannen om door te stoten tot Parijs.

10 Fontenoy 1745 : Frans Hanengekraai voor niets. “Messieurs les Anglais, tirez les premiers” . De beleefdheidsformule van Voltaire maakt van de slag bij Fontenoy het symbool bij uitstek van een gekostumeerde pseudo-oorlog. Lodewijk XV, die voor grand seigneur wilde spelen, geeft een klinkende zege uit handen, maar herstelt het Franse prestige.

11 Jemappes 1792: de hoogmis van de sansculotten. Op een steenworp van Bergen behaalt een stel verbeten vrijwilligers op de tonen van La Marseillaise een overwinning op Oostenrijk. Meer nog dan het mirakel van Valny redt de Slag bij Jemappes de Franse Revolutie.

12 Fleuris, de wieg van België 1794: De overwinning van de sansculotten nabij Charleroi is om twee redenen beslissend. Ze verandert het Franse bestuur in onze gebieden en tekent zo de administratieve contouren van het toekomstige België. En ze maakt een eind aan het schrikbewind van Robbespierre.

13 Waterloo 1818: de slag der mateloosheid. Na de definitieve val van Napoleon ontstaat een nieuwe Europese orde. Engeland legt de wereld zijn wil op en Duitsland is de opkomende macht.

14 Oktober 1914: en toen steeg het waterpeil aan de IJzer. De overstroming van de IJzer vlakte brengt het Duitse offensief tegen de havens van het Kanaal een beslissende klap toe en luidt de eindzege van de geallieerden in na 4

15 De slag om de Ardennen 1944-1945: de gok van Hitler. Het Duitse offensief haalt verwoestend uit in de Ardennen, maar vergemakkelijkt tegelijk de Russische opmars in Europa en bezorgt Stalin een voordeel op de conferentie van Jalta.

Maar onze voorouders, grootouders, ouders enz. hebben al deze stromen kunnen doorstaan en zijn steeds weer opgestaan om verder te leven en hun kinderen groot te brengen.

Daarom ook is de huidige situatie voor de huidige generatie een beproeving en een test om te tonen dat ze zoals hun voorouders niet buigen voor geweld, maar verder willen leven in harmonie met alle mensen, alle rassen en alle levensbeschouwingen en niet buigen voor extremisten en terroristen die hun godsdienst misbruiken om willekeurig geweld te plegen.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 6 van 14
Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates