topleft
topright

Aankomende activiteiten

Lid worden van HVV

Actie kerkuittredingVoelt u zich nog thuis in de kerk?

Zoeken...

Een beetje geschiedenis

Begin november 1997 contacteerden Rebecca Goddaert en Ronny Kruyniers enkele vrijzinnigen en leerkrachten NC Zedenleer en de penningmeester van de slapende OVM Merksem afdeling. Een eerste bespreking op 27november 1997 was zeer positief en meerderen personen en leerkrachten begonnen enthousiast om een nieuwe grotere Vrijzinnige afdeling op te starten.

Op 11 december 1997 was er dan ook de eerste vergadering om met behulp van de toen nog afzonderlijke nationale afdelingen van HV en OVM de oprichting van onze afdelingen in een goede vorm te gieten. Ons werkgebied werd bepaald op Merksem, Ekeren en Kapellen en op zaterdag 3 oktober 1998 hielden we onze eerste stichtingsvergadering in het Koninklijk Atheneum van Ekeren.

Tijdens menige voorbereidende vergadering werd er heel veel gediscussieerd en gebrainstormd om ons profiel uit te tekenen. Uiteindelijk werden volgende ideeën weerhouden die nog steeds geldig zijn : Als benaming kozen we HV Regio Antwerpen Noord met als werkgebied de districten Merksem, Ekeren en Kapellen. Vanaf ons ontstaan werden ook onze Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd op deze regio afgestemd.

Zoals het een goede afdeling past werd na enkele vergaderingen besloten om een tweemaandelijkse nieuwsbrief uit te geven om het contact met onze leden te verbeteren en ook andere HVV afdelingen op de hoogte te brengen van onze activiteiten. Als naam kozen we "Lichterlaaie" . Toen de Vrijzinnige Verenigingen aan een grondige herziening toe waren en de naam HVV uit de bus kwam en de oude afdelingen HV en OVM onder één noemer kwamen te staan, was onze afdeling daartoe al gewapend. Om praktische redenen hadden wij al een afdeling Humanistisch Verbond en een HVV/ Oudervereniging voor de Moraal opgericht met de nodige bestuursfuncties. Maar de afspraak werd in het beginstadium al vastgelegd dat deze twee afdelingen nooit een eigen leven zouden leiden en dat iedereen van het bestuur mee kon beslissen in de materies van HV en OVM Regio Antwerpen Noord. De bedoeling was om de mensen de vrije keuze te laten maken om lid te worden van ofwel HV of OVM Regio Antwerpen Noord ofwel van beide afdelingen.

In ons Reglement van Orde (RIO) werd dan ook deze stelling duidelijk gemaakt. HVV staat open voor alle vrijzinnigen van de Regio Antwerpen Noord, terwijl HVV/OVM Regio Antwerpen Noord zich meer toelegt naar de leerkrachten Zedenleer, de kinderen en de ouders van de kinderen die zich willen verenigen.

 

HVV-RAN op het www

Groep HVV Regio Antwerpen-Noord op facebook

HVV Regio Antwerpen-Noord op Youtube

Externe link

Banner

Bezoekers aantal

We hebben 2 gasten online
Joomla Template by Joomlashack
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates